Terug naar projecten

Van Damme – rijptechniek

Van Damme is de grootste bananenrijperij van België. Hier heeft De Laat Koudetechniek in 2020 20 nieuwe rijpcellen gebouwd, naast de renovatie van 40 oudere rijpcellen. Deze nieuwe rijpcellen kunnen de komende 20 jaar mee en maken gebruik van de meest moderne rijptechniek: doordat lucht aan alle kanten van de rijpkamer door de bananendozen wordt gestuurd, rijpen alle bananen op gelijke wijze.

 

Allerlei soorten bananen van over de hele wereld worden hier gerijpt. Juist daarom dient iedere rijpcel anders te functioneren om zo het meest homogene en lekkere rijpresultaat te creëren. Door middel van ‘maatwerk op grote schaal’ kan de rijper de temperatuur en luchtstroom van iedere cel apart bepalen. De gloednieuwe machinekamer zorgt 24/7 voor koudemiddel om alle rijpkamers van de juiste temperatuur te voorzien. Hier wordt gekeken naar de koudevraag vanuit iedere individuele rijpcel, op basis waarvan de juiste watertemperatuur wordt afgegeven. Dit is zowel optimaal voor de bananenrijping als zeer energiezuinig.

De warmte die de bananen tijdens het rijpen produceren, wordt teruggewonnen om de kantoorruimtes en het magazijn mee te kunnen verwarmen. Op deze manier zijn de rijpcellen zo goed als klimaatneutraal. Gaat er iets mis, dan kunnen wij vanuit De Laat Koudetechniek op afstand de storing zien en verhelpen.

Tot slot zijn op het dak de ventilatoren te zien: deze zijn op efficiënte, hoge wijze gebouwd waardoor ze weinig ruimte en dus weinig stroom nodig hebben om dezelfde hoeveelheid warmte nodig hebben.

De warmte die de bananen tijdens het rijpen produceren, wordt teruggewonnen om de kantoorruimtes en het magazijn te verwarmen. Op deze manier zijn de rijpcellen klimaatneutraal.

Van Damme koos als loyale klant in 2020 wederom voor een superzuinige koelinstallatie van De Laat Koudetechniek vanwege de aantoonbaar laagste operationele kosten van onze installatie. Onze optimale businesscase zorgt ervoor dat een installatie van de Laat de kortste terugverdientijd én het laagste energieverbruik geniet.

Meer weten over dit project?

Neem dan contact op met:

Olaf van Dooren

Olaf van Dooren

Customer advisor

olaf@delaat.nl

* verplichte velden