Onrijpe bananen verlagen kans op kanker met 60%

Ziek worden willen we allemaal niet, we zijn dan ook regelmatig op zoek naar middelen hoe we zo gezond mogelijk kunnen blijven. Maar wist u ook dat door het eten van een groene banaan de kans op sommige vormen van kanker met 60% wordt verlaagd. Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door universiteiten in Newcastle en Leeds. Vindt u groene bananen lekker? Win win!

Onrijpe bananen verlagen kans op kanker met 60%

Het terugdringen van kanker

Het onderzoek heeft 20 jaar geduurd en daaruit is gebleken dat door het zetmeel de risico’s op sommige vormen van kanker afnemen. Hierbij gaat het om een bepaalde zetmeel die in deze onrijpe banaan zit. Dit type zetmeel zit naast groene bananen ook in haver, pasta, rijst, erwten en bonen. De studie, geleid door deskundigen aan de universiteiten van Newcastle en Leeds, zou belangrijke gevolgen kunnen hebben voor het terugdringen van kankers in het bovenste deel van de darm, die volgens artsen moeilijk te herkennen en te diagnosticeren zijn.

Resultaten van studie

In de loop van de studie namen de deelnemers een dosis van dit zetmeel - resistent zetmeel genoemd - in. Dit zetmeel komt overeen met de hoeveelheid die je zou krijgen bij het eten van een banaan die niet al te rijp en nog een beetje groen is. Ongeveer 1.000 patiënten met het Lynch-syndroom - een erfelijke aandoening die het risico op kanker verhoogt, met name in de dikke darm en het rectum - namen deze dosis gedurende gemiddeld twee jaar. Uit de studie bleek dat het zetmeel weliswaar geen effect had op kankers in de darm, maar wel de kans van kankers in andere delen van het lichaam met meer dan de helft verminderde.

Het had een bijzonder effect op kankers van het bovenste deel van het maagdarmkanaal, waaronder slokdarm-, maag-, galweg-, alvleesklier- en duodenale kankers. Bij dit baanbrekende medicijnonderzoek verdween de kanker bij elke patiënt. Het effect van de inname van het supplement was nog 10 jaar zichtbaar nadat de patiënten ermee waren gestopt.

[bron: euronews.com]