Het belang van preventief onderhoud van een koelinstallatie

Goed onderhoud van koel- en vriesinstallaties is de sleutel tot operationele betrouwbaarheid. Hierdoor zullen je producten niet uitdrogen of bederven, hun kwaliteit behouden en de energiekosten zo laag mogelijk blijven. Koelinstallaties kunnen jaren goed functioneren je zorgt voor regelmatig onderhoud. Met preventief onderhoud voorkom je niet alleen storingen, maar verleng je ook de (technische) levensduur van je koelinstallatie.
Het belang van preventief onderhoud van een koelinstallatie

Volgens de NVKL, de Nederlandse Vereniging van ondernemingen op het gebied van Koudetechniek en Luchtbehandeling, ontstaan de meeste klachten aan een koelinstallatie door het niet of slecht (laten) uitvoeren van onderhoud. Je kunt echter een hoop problemen in het productieproces voorkomen door preventief onderhoud, uitgevoerd door een ervaren monteur.

Een slecht onderhouden installatie kan de kwaliteit van etenswaren negatief beïnvloeden. Hiernaast lopen de energiekosten al snel hoog op. Zo kunnen er bij te veel veranderingen in de temperatuur ijskristallen aan de buitenkant van het product ontstaan. Je bent dan vaak genoodzaakt om onnodig dure reparaties uit te voeren en soms zelfs nieuwe installaties compleet te vervangen.

Voor een langere en zorgeloze operationele levensduur en maximaal kwaliteitsbehoud raadt de NVKL daarom aan ieder jaar preventief onderhoud te laten uitvoeren. Door deze periodieke controles blijft je koelinstallatie in de beste conditie. Daarnaast zijn er wettelijke verplichte keuringen waaraan je als eigenaar van een installatie moet voldoen. De Laat Koudetechniek kan deze voor je uitvoeren of je hierin ondersteunen.

Verplichte lekcontroles

Vanuit de F-gassenverordening is het verplicht om lekcontroles aan je installatie uit te voeren. Afhankelijk van het type koudemiddel en de inhoud van de installatie, moet een installateur de lekdichtheid minimaal één keer per jaar controleren. In geval van installaties met synthetische koudemiddelen (F-gassen) wordt de frequentie van de lekcontroles per 1 januari 2015 niet meer uitgevoerd op basis van de koudemiddelinhoud in kilogrammen, maar in CO2-equivalenten. Deze zijn voor elk koudemiddel anders en dit kan ingrijpende gevolgen hebben voor het aantal jaarlijkse lekcontroles van jouw installaties. Neem contact met ons op zodat we je van de juiste informatie voor jouw koelinstallatie kunnen voorzien.

Veilig functioneren van een koelinstallatie

Een koelinstallatie met natuurlijke koudemiddelen zoals CO2, ammoniak en koolwaterstoffen (propaan), moeteen gecertificeerd monteur conform het Activiteitenbesluit minimaal jaarlijks controleren op veilig functioneren. Gebeurt dit niet, dan kunnen hier fikse boetes aan hangen. Naast uiteraard een verhoogd risico op een verstoord productieproces en/of lagere eindproductkwaliteit.

Kies een NVKL-erkende installateur

Alle controles op correct functioneren, preventief onderhoud en reparaties aan installaties met koudemiddelen mogen uitsluitend uitgevoerd worden door hiertoe bevoegde personen. Hier controleert het NVKL dan ook streng op tijdens een controle.

Kies dus altijd voor een NVKL-erkende installateur om zeker te zijn van kwaliteit en professionaliteit. De Laat Koudetechniek is in het bezit van een NVKL-erkenning, waar we tweejaarlijks op getoetst worden. Wij voldoen hiermee aan alle verplichte wetgeving van de F-gassenverordening en eisen op het gebied van opleiding en vakkennis. Wij werken enkel met ervaren en professionele monteurs. Hierom kunnen we u een goed eindresultaat garanderen.

NVKL - Branchevereniging Luchtbehandeling & Koudetechniek

 

 

 Wil je dat jouw installaties zo lang mogelijk meegaan?

 

Voorkom dan hoge storingskosten op voorhand. Schakel een erkende installateur in voor preventief onderhoud. Dit scheelt je een hoop geld én energie. Doordat onze serviceafdeling 24 uur per dag en 7 dagen in de week beschikbaar is voor klanten, zijn wij snel ter plaatse en worden grote problemen voorkomen.

* verplichte velden