Het belang van het reinigen van rijp- en koelcellen

Het belang van het reinigen van rijp- en koelcellen

Rijp- en koelcellen worden in veel gevallen gebruikt om bederfelijke voedingsmiddelen op te slaan, en waardoor het dus essentieel is deze regelmatig reinigen. Deze voedingsmiddelen zijn ofwel verpakt (zoals o.a. vlees, vis, bewerkte producten) of onverpakt (zoals o.a. veel soorten groenten en fruit). Er zijn twee belangrijke redenen om een rijp- koelcel regelmatig goed te reinigen:

1. De verplaatsing van bacteriën en schimmels

Al deze producten staan in de betreffende ruimtes opgeslagen om met behulp van temperatuurbeheer op het gewenste moment te consumeren. De verpakkingen kunnen tevens dienen om de toegang van zuurstof te voorkomen.

Gedurende de tijd dat deze producten in de geconditioneerde ruimtes van rijp- en/of koelcellen opgeslagen staan, is het ongewenst dat ze aangetast worden door bacteriën of schimmels. Omdat koeling meestal gepaard gaat met luchtcirculatie om een goede en egale verdeling van de koeling te verkrijgen, kunnen eventueel aanwezige bacteriën en schimmels zich gemakkelijk en snel verplaatsen. Een goede hygiëne van de geconditioneerde ruimtes is daarom van groot belang. Om dit te kunnen waarborgen is regelmatige reiniging dus noodzakelijk.

2. Stofvorming op lamellen

Daarnaast is het zo dat groenten en fruit levende producten zijn; ze respireren en laten daarbij vocht vrij. Dit vocht condenseert op het koelerblok vanwege de lagere temperatuur daarvan.

Wanneer er stof in de geconditioneerde ruimte aanwezig is en de circulerende lucht deze stof meedraagt, is er een reële mogelijkheid dat dit blijft hangen in het condenswater op de lamellen van het koelblok.

Wanneer dit over langere tijd gebeurt, ontstaat er een dunne afzetting op de lamellen. Dit verhindert vervolgens een goede koeling; de warmteoverdracht en de luchtcirculatie worden verhinderd. Door regelmatig en goed te reinigen kan de koeling dus ook efficiënter functioneren wat een lager energiegebruik tot gevolg heeft.

Aandachtspunten bij reinigen

Bij het reinigen van een rijp- en/of koelcel, denk dan aan de volgende zaken:

 • Zorg dat motoren en sensoren goed afgedekt zijn zodat er geen water bij of in kan komen. Indien mogelijk, is het het beste om deze componenten tijdens het reinigen weg te halen, maar dan is het ook belangrijk om de aansluitdraden of –dozen ook goed af te schermen.
  Het is zonde en kostbaar als na elke reiniging een gedeelte van de apparatuur defect is en men deze moet vervangen.
 • Gebruik reinigingsmiddelen welke een ‘Foodsafe’ certificering hebben. Dit voorkomt dat de opgeslagen voedingsmiddelen na de reiniging vervuild worden door het reinigingsmiddel. Voedingsmiddelen zijn ontzettend kwetsbaar wanneer het gaat om reinigingsmiddelen.
 • Gebruik bij voorkeur geen chloorhoudende reinigingsmiddelen. Chloor is een uiterst effectief reinigingsmiddel, maar het is ook erg agressief tegen veel materialen. Chloor tast de beschermende lagen van lakken en kitten aan waardoor schimmels, bacteriën en/of zuurstof makkelijker toegang krijgen. Het resultaat is dat gelakte ijzeren delen toch gaan roesten, er ondanks reinigen schimmelvorming in kitnaden kan optreden, enzovoort.
 • Denk bij het reinigen ook aan het doorspoelen van de condensafvoeren.
  Door het reinigen kan er veel afzetting van de koelerblokken komen, welke dan via de condensbak in de condensafvoer komt. Wanneer men deze condensafvoer niet goed doorspoelt, dan verstopt deze na verloop van tijd.
 • Reinigen zou minimaal éénmaal per jaar gedaan moeten worden.
  Afhankelijk van de aard van het product wat in de koel- en rijpcellen bewaard wordt en de mate van vervuiling kan dit meerdere keren per jaar zijn.

Condensor reiniging

Tot slot is het naast het reinigen van de rijp- en koelcel (inclusief de koelers), ook aan te raden de condensor te (laten) reinigen. Hier vindt namelijk ook een warmteoverdracht plaats, welke in effectiviteit verhoogd wordt door het actief langsvoeren van lucht.

Met name in het voorjaar vliegt er veel bloesem en pluis door de lucht welke tegen de condensor wordt gezogen. Wanneer het aangezogen vuil ook nog eens nat wordt, dan kan het een dichte substantie worden, waardoor deze lucht niet meer goed of zelfs onmogelijk nog kan doorvoeren. De installatie in zijn geheel moet dan harder werken om de weggekoelde warmte af te kunnen voeren.

Kortom: het reinigen van een koelcel of rijpcel is essentieel en bespaart je op lange termijn altijd energie, kosten, én tijd, door een lagere energierekening en lagere onderhoudskosten. Reden genoeg dus om af en toe eens een doekje door deze systemen te halenWant: voorkomen is beter dan genezen.

 

Contact

Heeft u vragen over het (juist) reinigen van uw koel- of rijpcel? Neem dan contact op met De Laat Koudetechniek. Wij staan klaar om u te helpen en te adviseren. 

Adriaan van Beek

Adriaan van Beek

Algemeen directeur

adriaan@delaat.nl

* verplichte velden