Bananen en orkanen, geen beste combinatie

Bananen en orkanen, geen beste combinatie

De meeste bananen die je in Europa in de supermarkt vindt, komen uit het tropische Centraal Amerika en het Caribisch gebied. Hier groeien de bananen aan grootse bananenplanten, in trossen tot ruim 50 kilogram. Dit tropische klimaat heeft echter ook een keerzijde voor het rijpen van de bananen…

Deze gebieden zijn namelijk ook de gebieden die ieder najaar (tussen augustus en november) getroffen worden door verwoestende stormen en  orkanen; denk hierbij aan Katrina, Dorian en Harvey. In 2017 ging ongeveer 60 procent van de bananenoogsten in de Dominicaanse Republiek verloren door orkaan Irma.

Schilbeschadigingen en schimmels

Een passerende orkaan geeft veel wind en neerslag, vaak in de vorm van een heftige storm. De invloed hiervan is duidelijk te zien op bananen en in het rijpgedrag hiervan. Door invloed van deze heftigere wind, loopt fruit meer schilbeschadigingen (“scarring”) op, doordat de bladeren van de planten meer tegen de kwetsbare schil schuren. Tevens kunnen de bananen meer externe beschadigingen oplopen tijdens de ruwere vaart onderweg naar Europa.

Hiernaast hebben de bananen meer last van allerlei soorten rot en schimmels, omdat deze door schilbeschadigingen sneller toegang krijgen tot het vruchtweefsel.

Wateroverschotten

Naast een grotere kans op schilbeschadigingen en schimmels, geeft de overvloedige regenval rondom stormen en orkanen nog een ander risico met betrekking tot de bananenoogsten. Door meer neerslag groeien bananen namelijk sneller, en bereiken ze eerder de gewenste grootte om te oogsten. Het is daardoor mogelijk dat men de bananen jonger oogst, en ze dus moelijker rijpen.

Wanneer er teveel regenval valt, met als gevolg een overstroming op een plantage, is het cruciaal dat dit wateroverschot binnen 24 uur verdwenen is. Is dit niet het geval, dan zullen de bananenplanten binnen zeer korte tijd afsterven. Wanneer dat gebeurt, wordt de getroffen producent geconfronteerd met een aantal maanden zonder inkomen. Hiernaast moet hij dealen met de kosten om deze opnieuw aan te planten. Om deze kosten toch enigszins te dekken, zal hij zoveel mogelijk van de bananen die op het moment van overstroming (bijna) oogstrijp zijn proberen te redden. Hierdoor is het mogelijk dat er een grotere variatie in kwaliteit en maturiteit in één lading wordt verpakt en verscheept. Dit manifesteert zich in een vergrote kleur-onregelmatigheid van de bananen na het rijpen.

Bovenstaande problemen zijn uiteraard beter te voorkomen dan te genezen. Wees daarom altijd alert in het orkaanseizoen met de volgende tips:

  • Houd het nieuws in de gaten om te weten of er grote orkanen in het Caribisch gebied zijn.
  • Wanneer je dozen met een geschraapte zijkant ontvangt, onderzoek dan of er geen kroonrot te vinden is.
  • Bij het aantreffen van rotte of beschimmelde bananen, verwijder deze om de verspreiding van schimmels tijdens het rijpproces tegen te gaan.

Meer weten?

Meer weten of meer tips over hoe slim om te kunnen gaan met het aankomend orkaanseizoen? Neem dan vooral contact met ons op.

Olaf van Dooren

Olaf van Dooren

Customer advisor

olaf@delaat.nl

* verplichte velden